Termék információ
Kimagasló mennyiségű kurkumagyökeret (700 mg) tartalmazó kapszula! A hatályos Európai Gyógyszerkönyv előírásainak megfeleltethető mennyiségű kurkuminoiddal!
A kapszulákban lévő szuper finom gyógynövénypor általános előnyei:
- nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás (kisebb mennyiség is elegendő),
- jobb oldhatóság, több vízoldható rost,
- magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,
- erősebb antioxidáns hatás,
- elnyújtott felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás,
- teljes hatóanyagspektrum.
- Adalékanyag- és kivonószermentes, a kapszulák a gyógynövényen kívül mást nem tartalmaznak.
- Bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből készült.
- A kapszulákban lévő porból tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető.
A kurkuma hivatalos jegyzékben szereplő egészségtámogató hatásai:
- Támogatja az ízületek rugalmasságának, komfortjának fenntartását.
- Hozzájárul a szív és az érrendszer egészségéhez.
- Javítja az étvágyat, támogatja az egészséges emésztést.
- Hozzájárul a máj egészségéhez és a normál epekiválasztáshoz.
- Támogatja az idegrendszer egészségét, a lelki egyensúly megőrzését.
- Elősegíti az allergénekkel szembeni ellenállást.
- Támogatja a bőr egészségének fenntartását.
- Hozzájárul a tüdő és a felső légutak egészségének megőrzéséhez.
Rendszeres fogyasztása az egészséges emberek számára is számos előnnyel jár, hiszen többek között támogatja az ízületek rugalmasságának fenntartását, elősegíti az jó emésztést, hozzájárul a szív és az érrendszer egészségéhez és támogatja a normál epekiválasztást. ⇒ Részletes tájékoztató a terméken megjelenő egészséggel kapcsolatos állításokról.
A kurkuma abban az esetben is fogyasztható, amennyiben már gyógyszert szed gyulladásos ízületi betegségének (reuma, ízületi kopás) kezelésére. Szintén fogyasztható koleszterinszintet csökkentő, valamint a szív és érrendszert érintő gyógyszerek mellett is, amennyiben gyógynövényt is szeretne fogyasztani egészségtámogató céllal.
A Kurkuma élettani hatásai
Az ízületek egészségét és könnyű hajlítását támogató hatása
A kurkuma fő hatóanyaga a kurkumin. Számos klinikai vizsgálat eredménye támasztja alá, hogy támogatja az ízületek egészségét és könnyű hajlítását. Az egyik ilyen készítményt Olaszországban vizsgálták és 2-3 hónap után kutatók megállapították, hogy támogatja az ízületek könnyű hajlítását. A vizsgálatban résztvevők a kezelés végére csökkenthették a korábban felírt nem szteroid fájdalomcsillapítók napi adagját.
Egy másik indiai vizsgálatban a hat héten keresztül szedett kurkuma szintén placebóval (hatóanyag nélküli készítménnyel) összehasonlítva segítette az ízületek funkcionalis működését. Egy Japánban végzett klinikai kutatás megerősítette, hogy a kurkuma eredményes kiegészítője lehet a térdfájdalomra szedett fájdalomcsillapítóknak. A kurkuma ízületek egészségére gyakorolt kedvező élettani hatását iráni, belga és thaiföldi kutatások is alátámasztották.
A szív és érrendszer egészségét támogató hatása
A magas koleszterinszint lassan, évek alatt károsítja érrendszerünket: sokáig nem okoz panaszokat, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan károsodásokat idézhet elő az arra hajlamos emberek érfalán. A magas koleszterinszint hosszú távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát. Ezért érdemes rendszeresen olyan ételeket, gyógynövényeket fogyasztani, amelyek támogatják a normál koleszterinszint fenntartását.
Egy iráni vizsgálatban a naponta háromszor 1 g kurkumapor 12 hétig tartó fogyasztása (étkezéssel együtt) hozzájárult a résztvevők triglicerid-, összkoleszterin- és LDL-koleszterinszintjének egészséges szintjéhez. Emellett csökkent a résztvevők testtömeg-indexe, valamint a hasuk körfogata, továbbá emelkedett a vérükben a „jó” koleszterin szintje is.
A kurkumával kapcsolatban emellett legalább 20 olyan klinikai vizsgálatot végeztek, amelyben a vérzsír- és koleszterinszintre gyakorolt hatását vizsgálták. Ezeket a vizsgálatokat többször, több módon is összevetették egymással, hogy az összesített adatokból juthassanak a kutatók biztos megállapításra. Az összegző tanulmányok alapján a kurkuma jelentősen hozzájárul az egészséges vérzsírszint fenntartásához, emellett növeli a „jó koleszterinnek” is nevezett HDL-koleszterin szintjét. A kutatások alapján a kurkuma hozzájárulása a normál vérzsír- és koleszterinszint fenntartásához annál nagyobb, minél tovább használja valaki a kurkumát erre a célra.
A kurkuma vércukorszintre és ezáltal a szív és érrendszer egészségére gyakorolt hatása nem csupán rövidtávú, hanem a HbA1c szintjét is segít normál szinten tartani. (A HbA1c egy olyan, vércukorszintet jellemző paraméter, amellyel a vérvétel előtti 6-10 hét vércukor értékének az átlaga határozható meg). A kurkuma elhízásra gyakorolt hatását is több (legalább 11) vizsgálatban kutatták. Ezekről szintén készült egy összegző tanulmány, amelyben a kutatók megállapították, hogy a kurkuma legalább 8 hétig történő fogyasztása elhízott embereknél segít a testsúly csökkentésében. A normál testsúly fenntartása hozzájárul a szív és érrendszer egészségének megőrzéséhez.
Emésztés javító, étkezés után jó közérzet támogató hatása
A kurkumát évezredek óta használják fűszerként az étvágy és az emésztés javítására. A tapasztalati megfigyeléseket a következő tudományos vizsgálatok is alátámasztják: Egy thaiföldi kutatásban eredményesen használták az emésztés egészségének támogatására.
A kurkuma az emésztőrendszeren belül a vastagbélre is kedvező hatást gyakorolt.
A kurkuma hatóanyagai képesek modulálni a bélflórát, elősegítve a jótékony baktériumok, például a Lactobacillus és Bifidobacterium növekedését, miközben csökkenti a káros baktériumokat, például az Escherichia coli-t. Az egyik legátfogóbb vizsgálatban, amely a kurkumin és a bél mikrobiom kölcsönhatását elemzi, a kutatók kimutatták, hogy a kurkumin jelentősen javítja a bélflóra egészségét azáltal, hogy növeli a jótékony baktériumok számát, miközben csökkenti a gyulladásokat serkentő és patogén baktériumok jelenlétét.
Emberi és állatkísérletekben a kurkuma, illetve izolált összetevői fokozták a bélmozgást. Állatkísérletekben a kurkumin javította az emésztőenzimek aktivitását, illetve segítette a gyomor-bélrendszer természetes regenerációs folyamatait és növelte a bélfal nyálkahártyájának vastagságát.
A máj egészséges működését és az egészséges epeürülést támogató hatása
A kurkumát hagyományosan a máj egészségének támogatására használják. Számos kutatás igazolta, hogy a kurkuma adagolása csökkentette a mesterségesen indukált májkárosodást.
Rendszeres fogyasztása segít a májban csökkenteni a zsírlerakódást, ezzel támogatva annak egészséges működését. A kurkuma fokozza az epekiválasztást és összehúzódásra készteti az epehólyagot. A fokozott epetermelés hatására javul a zsíros ételek emésztése. A kísérletek szerint a kurkuma már kis mennyiségben is kifejti ezt a kedvező élettani hatást
Az idegrendszer egészségét és lelki egyensúly megőrzését támogató hatása
A kurkuma korral összefüggő szellemi hanyatlásra gyakorolt hatását három klinikai kutatásban is vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin segít a szellemi képességek megőrzésében idős korban. Több klinikai vizsgálat együttes értékelése alapján a kurkumin hangulatjavító hatásúnak bizonyult
A Biológiai Pszichiátriai Társaságok Világszövetsége a kurkumát napi 500-1000 mg-os adagolás mellett ajánlja hangulatjavításra
Allergénekkel szembeni ellenállás támogatása
A kurkuma jó kiegészítője lehet a szénanátha tüneteire alkalmazott gyógyszeres terápiának. Ezt egy kínai kutatás is alátámasztja, amelyben a placebóval szemben a kurkumin kedvező élettani hatásúnak bizonyult. Emellett számos szénanáthára jellemző, vérből kimutatható gyulladásserkentő anyag képződését is gátolta.
A bőr egészségének fenntartását szolgáló hatása
Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a kurkuma felhasználható a bőr egészségének támogatására. Egy 18 vizsgálatot összefoglaló tanulmány alapján a kurkuma és a benne található kurkumin az arc öregedését is segített lassítani.
Tüdő és felső légutak egészségét szolgáló hatása
A kurkuma számos összetevője képes semlegesíteni a szervezetben keletkező szabadgyököket. A kurkumin bizonyítottan növeli a glutation, a szuperoxid-diszmutáz és más antioxidáns enzimek szintjét a szervezetben. A kurkuma rendszeres fogyasztása növeli a vérplazmában lévő E-vitamin mennyiségét. A kurkuma és kivonatai alsó és felső légutakra gyakorolt kedvező élettani hatását különböző légúti betegségek kísérleti állatmodelljeiben mutatták ki antioxidáns, immunmoduláló és gyulladásgátló mechanizmusokon keresztül
Felhasználás
Naponta 2-3 alkalommal 1 kapszula.
Fogyasztás
Kapszulaként fogyasztva ► Bő folyadékkal lenyelve.
Teaként fogyasztva ► A kapszulák tartalmát szórja egy pohárba, majd öntse fel 2 dl 50-60 °C-os vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható. Ismerje meg, hogyan és miért érdemes teát készíteni a kapszulákból!
Folyadékban elkeverve ► A kapszulák tartalma elkeverhető akár hideg vízben is, vagy bármilyen más folyadékban (pl. méz, üdítő, turmix, shake, joghurt, olaj stb.)
Összetevők
Kapszulánként 700 mg kurkuma gyökér (Curcumae longae rhizoma) NaturMill® szuperfinom gyógynövénypor, kapszulahéj: zselatin.
Figyelmeztetések
Csökkentheti a vércukorszintet, fokozhatja a diabétesz gyógyszerek hatását.
Epeúti betegségek esetén fogyasztása orvosi konzultációt igényel!
4 hét folyamatos alkalmazást követően tartson 1 hét szünetet!
Terhesség és szoptatás esetén, valamint 6 és 12 éves kor között legfeljebb napi 1 kapszula fogyasztása javasolt.