Termék információ
Lázas betegségeknél izzasztó, valamint váladéktermelést serkentő hatású, forrázatát napjában többször, főleg délután fogyasszuk. Használati javaslat: A csészébe helyezett 1 db filteres tasakot leforrázzuk 1,5 dl vízzel. A forrázatot lefedve hűlni hagyjuk.
A virágzat flavonoidokat (kvercetint, kempferolt),fahéjsav-származékokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz. A bogyó gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat valamint antociánokat (szambucint) tartalmaz. A levél nagy koncentrációban tartalmaz kéksav-glikozidokat mint a szambunigrint.
A virágok forró teája nagyobb mennyiségben fogyasztva izzasztószerként hat, szívesen fogyasztják lázzal kísért meghűléses megbetegedésekben. Cserzőanyagai folytán külsőleg szájvizekben és fürdőkúrákban használják fel. A vitaminokban- és ásványi anyagokban gazdag termésekből készített gyümölcslevet és gyümölcsvelőt (főzve) a népi gyógyászatban meghűlés ellen, reumás- és idegfájdalmak enyhítésére, nyersen pedig hashajtóként alkalmazzák. Homeopátiás készítményei többek között a légutak gyulladásainál használatosak.
Tea: Meghűlés megbetegedések, hurut ellen fogyasszuk a virágból készült teát. Csészénként 2 teáskanálnyi drogot öntsünk le forrásban lévő vízzel, majd 5 perc múlva szűrjük le. Tinktúra: A virágból készített tinktúra láz esetén alkalmazható. Főzet: Fájó, sajgó ízületi panaszokra ajánlott napi 100 ml főzet fogyasztása.
A bodzateát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó. Használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra. A leveléből készült tea pedig reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják.
A középkori német néphit szerint a bodzában lakott a parasztudvar jó szelleme, amely megóvta a családot a tűztől és más bajoktól. Európa néhány országában a palacsintatésztába mártott és forró olajban kirántott bodzavirágzat a különleges csemegék közé tartozik. Ha a virágját borba áztatják, annak muskotályszerű ízt kölcsönöz. A bodza bogyójából bort és pálinkát is készítenek. A bodzából házilag pezsgő is készíthető. A citromból készült limonádé ízesíthető 1-2 darab bodza virágzattal.
bodzavirág.
Bodzavirág tea – A természet frissítő itala
A bodzavirág tea egy ízletes és aromás ital, amely tele van jótékony hatásokkal. Fedezd fel a virágok varázslatos ízét és egészségügyi előnyeit! A bodzavirág különösen népszerű a tavaszi és nyári hónapokban.
A bodzavirág tea készítése egyszerű, hiszen csak szárított bodzavirágra és forró vízre van szükség. Az elkészítés során a virágok íze és illata átjárja a vizet, így egy kellemes, édes, virágos ízű teát kapunk. A tea nemcsak finom, hanem számos egészségügyi előnnyel is bír. Antioxidánsokban gazdag, amelyek segítik a szervezet védekezőképességét.
A bodzavirág tea különösen hasznos lehet a megfázásos időszakokban, mivel segíthet a légzőszervi megbetegedések enyhítésében. Emellett nyugtató hatású, így a stresszes napok után is ideális választás. Élvezd a bodzavirág tea frissítő hatását és a természetes ízek varázsát minden kortyban!
Fogyasztás
Egy bögrébe vagy teáskannába tedd bele az egy evőkanálnyi a bodzavirágot. Öntsd le 2-3 dl forrásban lévő vízzel. Fedd le, majd hagyd állni 10-15 percig.Szűrd le, majd ízlés szerint ízesítheted mézzel vagy citrommal (de önmagában is hatásos).
Adagolás
Naponta 2-3 csészével fogyasztható, lehetőleg melegen.
Terhesség és szoptatás alatt csak orvossal való konzultáció után használd.
Gyermekek elől elzárva tartandó.
Terhesség és szoptatás idején használata előtt kérje kezelőorvosa tanácsát.
Száraz, hűvös helyen, fénytől védve tárolandó.