A lenmag egy alapélelmiszer, ami superfood tulajdonságokkal rendelkezik: azaz egy kalóriára vetítve kimagasló tápanyagtartalommal bír. Már akár egy evőkanálnyi lenmag elfogyasztásával értékes vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz juttathatjuk a szervezetünket 37 kalória elfogyasztása árán. Fontos, hogy a lenmagot őrölve érdemes fogyasztani, mivel az egész magokat a szervezet nem képes megemészteni, és kinyerni belőle a tápanyagot.
ÖSSZETEVŐK: Lenmag
Gluténmentes üzemben csomagolva
| 100g TÁPANYAGTARTALMA | ||
| Energia | 2,236kJ / 534kcal | |
| Zsír | 42.2 g | |
| – Telített zsírok | 3.7 g | |
| Szénhidrát | 28.9 g | |
| – Cukor | 1.5 g | |
| Rost | 27.3 g | |
| Fehérje | 18.3 g | |
| Só | 0 g | |
Miért érdemes lenmagot fogyasztani?
- Kiváló Omega 3 forrás ALA zsírsavak formájában. Az ALA esszenciális zsírsav, melyez a szervezetünk nem képes előállítani. Tanulmányok eredménye szerint a lenmagból nyert ALA fogyasztása csökkentheti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
- Kiváló élelmi rost forrás. Egy evőkanál lenmag 3 gramm rostot tartalmaz, ami a férfiak és a nők napi ajánlott bevitelének 8–12% -a. Sőt, a lenmag kétféle élelmi rostot tartalmaz: oldható (20–40%) és oldhatatlan (60–80%). Ez a rost duó kifejezetten előnyös a vastagbélben levő baktériumok számára, melyek feldolgozzák azt, ami növeli a széklet térfogatát és szabályosabb bélmozgást eredményez. Egyrészt az oldható rost növeli a bél tartalmának állandóságát, és lelassítja az emésztést. Kimutatták, hogy ez segíti a vércukorszint és az alacsony koleszterinszint szabályozását. Másrészt az oldhatatlan rost lehetővé teszi, hogy több víz kötődjön a széklethez, növeli annak tömegét, és lágyabb széklethez vezet. Ez hasznos a székrekedés megelőzésében, valamint azok számára, akik ingerlékeny bél szindrómában vagy divertikuláris betegségben szenvednek
- Segíthet a koleszterin szint csökkentésében. Egy vizsgálatban három hónapig naponta 3 evőkanál (30 gramm) lenmagot fogyasztottak olyan emberek, akiknek a normálisnál magasabb volt a koleszterin szintjük. Az összkoleszterint 17% -kal, a “rossz” LDL koleszterint pedig majdnem 20% -kal csökkentették (4). Postmenopauzális nők esetében a napi 30 gramm lenmag fogyasztása kb. 7% -kal, illetve 10% -kal csökkentette a teljes koleszterin és az LDL koleszterin szintjét.
- Csökkentheti a vérnyomást. Egy kanadai tanulmány szerint havonta 30 gramm lenmagot fogyasztottak hat hónapig, a szisztolés és a diasztolés vérnyomás 10 mmHg, illetve 7 mmHg értékkel csökkent (6).
- Segíthet egyensúlyban tartani a vércukor szintet. Több tanulmány kimutatta, hogy a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél, akik legalább egy hónapig 10–20 gramm lenmagot adtak a napi étrendjükhöz, a vércukorszint 8–20% -kal csökkent.
- Segíthet kordában tartani az éhségérzetet és elérni az ideális testsúlyt. Egy tanulmány megállapította, hogy 2,5 gramm őrölt lenrost-kivonat hozzáadása egy italhoz csökkenti az éhségérzetet és az általános étvágyat (9). A csökkent éhség érzet valószínűleg a lenmag oldható rosttartalmának tudható be. Lassítja az emésztést a gyomorban, és egy sor olyan hormont aktivizál, amelyek kontrollálják az étvágyat és teltség érzetet biztosítanak.
Mennyi lenmagot érdemes fogyasztani?
1-2 evőkanál az ajánlott napi mennyiség. 5 evőkanálnál ne fogyassz többet naponta.
100 % BALINT CSEPPEK IDEGEIMRE MENTEK CS 50ML
MAM Üvegmosó Kefe (68234)
Neogranormon Kenőcs 100 g
Gynophilus Restore Hüvelytabletta 2X
Textil Lepedő Nem Szőtt 80x200 cm Fehér
Eucerin Dermopure Clinical Correcting Cleanser Mélytisztító Gél Arcra és Testre 150 ml
Babakrém Sudocrem 60G.
Vitaplus Medistus Antivirus Pasztilla 10X
MAGNESIUM-DIASPORAL 400 GRANULATUM EXTRA 50X
NESTLE BEBACARE FIBRE GOS/FOS POR 20X 2,2G 