GAL Prémium MCT Olaj – Ghee-kivonattal és természetes tokoferolokkal
A közepes láncú zsírsavak emésztéséhez nem kell epesav, így gyorsabban adnak energiát, méghozzá ún. ketontestek formájában az agy számára is. 3 féle ilyen zsírsav ismert, amelyek közül a kapril- és a kaprinsav szolgáltatja a legtöbb ketontestet, míg a laurinsav kevesebbet. Termékünk ezért csak kapril- és kaprinsavat tartalmaz. A kókuszzsír főleg laurinsavat tartalmaz, míg a teavaj/ghee inkább a másik kettőből tartalmaz többet arányaiban. Termékünkbe az RSPO minősítésű (fenntartható gazdaságból származó, „orangután-barát”) pálmaolaj-kivonatból előállított MCT-olaj mellé ghee-kivonatot is tettünk a jobb eredmény és íz érdekében. Tejérzékenyek is fogyaszthatják (tejfehérje- és laktózmentes).
Fogyasztási javaslat: Magában, salátára, kakaóba, reggeli kávéba is remek. Ételeinkre is tehetünk, de ne süssünk benne! Egyszerre 10ml-t fogyasszunk csak, eleinte még kevesebbet, amíg hozzászokunk, különben hasmenést okozhat!
Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó.
Az MCT-olaj olyan olaj, amelyet kizárólag ún. közepes láncú zsírsavak alkotnak (MCT = Medium Chained Triglycerides). A normál olajokat és zsírokat (növényi olajok és állati zsírok) ún. hosszú láncú zsírsavak alkotják. Kivétel a kókuszzsír és a pálmamag zsírja, illetve a tejzsír (vaj/ghee), amelyekben a hosszú láncú zsírsavak mellett szintén van valamennyi közepes-láncú zsírsav is.
3(+1) féle közepes láncú zsírsav van:
- kapronsav (C6)
- kaprilsav (C8)
- kaprinsav (C10)
- laurinsav (C12) – ez a kakukktojás
Ezek közül a laurinsav inkább csak kémiailag tartozik ide, élettanilag inkább hosszú láncú zsírsavként viselkedik.
A rövid és közepes láncú zsírsavak, mint amilyenek az MCT-olajban vannak, a szőlőcukorhoz hasonló gyorsasággal emésztődnek meg/szívódnak fel, és sem zsíremésztő lipáz-enzim, sem epe nem kell hozzá. Ezzel szemben a normál zsírok/olajok lassan, epe és megfelelő mennyiségű lipáz-enzim segítségével képesek csak hasznosulni. További lényeges különbség az MCT-olaj és a normál olajok/zsírok között, hogy az MCT zsírsavai a májban a vajsav egyik változatává és egyéb ketontestekké alakulnak, amelyek az agy számára jobb üzemanyagok, mint a szokásos glükóz.
A kókuszzsír és a pálmazsír főleg laurinsavat tartalmaz, az agy számára hasznos tápanyagokat adó többi közepes láncú zsírsavból csak alig, ahogy a vaj sem sokat. Az MCT-olaj kb. 10-20x annyit tartalmaz ezekből.
A GAL MCT-olaj nagyobbik részét (55%-át) ráadásul a kaprilsav adja, amely a leghatásosabb az összes közül „agyüzemanyag”-termelésben.
Ezeken felül mindegyik közepes láncú zsírsavnak antibakteriális, gombaellenes és antivirális hatása is van. Enyhe étvágycsökkentő és anyagcserét fokozó hatása is van.
Elsősorban ketogén diétát folytatók és intermittent fasting-ot, azaz szakaszos koplalást végzők számára hoztuk létre, de bárki számára hasznos kiegészítő.
A GAL MCT-olaj RSPO minősítésű, fenntartható gazdaságból származó pálmaolajból és ghee-kivonatból nyert közepes láncú zsírsavakat tartalmaz. Az RSPO minősítés fontos minden pálmaolaj- és MCT-termék esetében, ugyanis az ezzel nem rendelkezők előállítása az orángutánok és élőhelyeik kiirtásával történik.
Termékünket természetes E-vitamin-komplexszel (kevert tokoferolokkal) is dúsítottuk a magasabb stabilitás érdekében.
Felhasználási javaslat: Eleinte könnyen tud hasmenést okozni, amíg nem vagyunk hozzászokva, ezért csak 1-1 kiskanálnyival kezdjük. Később akár 10-20ml-eket is szedhetünk. Íze kellemes, vajas, bármilyen ételre, salátára kiváló, de kávéba, kakaóba is szokták keverni, vagy akár csak magában fogyasztani. Sütni viszont nem érdemes vele, 120 °C feletti hőmérsékleten nem javasoljuk.