Magnézium-biszglicinát (magnézium-biszglicinát, 168 g, 180 kapszula)
Sokféle magnéziumforma létezik, amelyek hasznosulásában lényeges különbségek mutatkoznak. Nem elég ismernünk a nevét egy jól hasznosuló formának, ugyanis az két lényeges dolgot nem árul el: Okoz-e számunkra laza székletet? Ha okoz, akkor máris kevésbé hasznosul… A másik, hogy „fully reacted”, azaz teljesen reagált forma-e? Ha nem, akkor a magnézium jelentős része nem az összetevőknél jelölt formában van, hanem szervetlen formában maradt.
Termékünkben a magnézium a glicin aminosavhoz kötve van jelen kizárólag, azaz egy „fully reacted” szerves forma. Tapasztalatunk az, hogy még a kényes gyomrúaknak sem okoz laza székletet, sem egyéb problémát ez a forma.
Adagolás: Napi 2-4 kapszula. Legjobb 1-et vagy 2-t lefekvés előtt, akár éjjeli gyomorégés esetén is segíthet, illetve az alvásban is.
Összetevők: 100% magnézium-biszglicinát (“fully reacted”), zselatin (kapszulahéj)
Miért fontos a magnézium?
A magnézium egy különösen fontos ásványi anyag, amiből nehéz kizárólag a táplálkozásunk által fedezni a szükséges napi mennyiséget. Rengeteg feldolgozott élelmiszer egyáltalán nem tartalmaz magnéziumot, ráadásul a stressz, a sport, a kávé– és teafogyasztás mind fokozzák a magnézium kiürülését a szervezetből. Mindezek miatt a magnéziumhiány mára általánossá vált, így a pótlása szinte mindenki számára előnyös.
Kiknek érdemes magnéziumot pótolni?
Mivel a legtöbben nem fogyasztanak elegendő magnéziumot, ezért az étrendünktől függően érdemes kiegészíteni olyan mértékben, hogy naponta legalább 400 mg elemi magnéziumhoz jussunk. A magasabb magnéziumbevitel számos egészségügyi előnnyel jár, ezek röviden:
- javítja a sportteljesítményt
- megelőzi az izomgörcsöket és fokozza az izomzat regenerációját
- nyugtató, stresszcsökkentő hatású
- serkenti az immunrendszert
- segít megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat
- javítja a vércukorértékeket és az inzulinérzékenységet
- jobb minőségű alvást, tisztább gondolkodást, több energiát eredményez
- segítségével hatékonyabb a D-vitamin működése
Hogyan válasszuk ki a megfelelő magnéziumfajtát?
A különböző magnéziumkészítmények felszívódása nagyon változó, ami jelentősen befolyásolja a magnéziumpótlás során előforduló kellemetlen tüneteket. Bizonyos magnéziumtermékek hasmenést, laza székletet vagy más emésztőrendszeri problémákat okozhatnak, amiket ilyen esetben a nem felszívódott magnézium eredményez.
A magnézium szervetlen formái, mint amilyen a –szulfát, –oxid, –karbonát, –hiroxid alig hasznosulnak, viszont képesek a fentiekhez hasonló kellemetlen tüneteket okozni. A szervetlen magnéziumok közül egyedül a –klorid az, aminek a hasznosulása jónak mondható.
A magnézium szerves (kelát-kötésű) változatai többnyire jól felszívódnak, ezért ritkán okoznak emésztőrendszeri tüneteket. Ide tartozik többek között a magnézium-biszglicinát, a -laktát, és a -taurát. Kivétel ezek közül a magnézium–citrát, ugyanis az a magnéziumnak a citromsavval alkotott sója, a sok citromsav pedig hajlamosít a laza székletre: bár kis mennyiségben valóban jól felszívódik, a szükséges dózisban a legtöbbeknél már szintén hasmenést okoz.
Mire figyeljünk a termékválasztásnál?
Sok forgalmazásban lévő szerves magnéziumkészítmény valójában nem az, ami rá van írva. A legtöbben ugyanis csak részben vagy egyáltalán nem reagált, aktivált magnéziumvegyületeket használnak. Ez azt jelenti, hogy a termék leírásában például magnézium-malát szerepel, miközben valójában csak magnézium-oxid/-karbonát és malátsav keverékét tartalmazza. Jellemző példa az is, hogy a dobozon olvasható magnézium-citrát helyett csak magnézium-oxid és citromsav keveréke található a termékben.
Elképzelhető, hogy a reakció részben lezajlott, de a benne lévő magnézium nagyrésze akkor sem a jelölt formában van jelen. Pont emiatt olyan gyakori jelenség még a szerves formáknál is, hogy hasmenést okoznak, hiszen valójában ezek csak részben tartalmazzák a jelölt szerves formát. A nem “fully reacted” változatok elemi magnéziumtartalma mindig magasabb, emellett olcsóbb alapanyagok is, tehát lényegesen gazdaságosabbak.
Természetesen mi kizárólag “fully reacted” változatot használunk mindenből, így magnéziumból is.
Mik a magnézium-biszglicinát előnyei?
A magnézium-biszglicinát a magnézium glicin aminosavval alkotott sója, így magnézium mellett glicinnel is segít ellátni a szervezetünket. A glicin számos előnyös hatásáról a glicin leírásánál olvashat bővebben, de itt is érdemes megemlíteni, hogy fokozza az inzulin hatékonyságát, jelentősen mérsékeli a glükóz – és így a szénhidrátok – vércukorszintet megemelő hatását, és hozzájárul a pihentető alváshoz is.
Vannak, akik még a magnézium jól felszívódó (szerves/kelát-kötésű) formáitól is laza székletet tapasztalnak. Számukra ajánlott leginkább a magnézium-biszglicinát, ugyanis ez a magnézium legkíméletesebb változata, feltehetően mert ennek a legjobb a felszívódása (akiknél a többi forma hasmenést okoz, azoknál egyértelműen). Azok számára is ezt a magnéziumtermékünket ajánljuk, akik a kapszulás pótlást részesítik előnyben a folyadékban oldott porral szemben.
A gyártó, forgalmazó és a kereskedő az alábbi nyilatkozatot teszik: Cégünk nem tulajdonít termékeinek betegségek megelőzésére, kezelésére vagy gyógyítására vonatkozó tulajdonságokat, és ilyen tulajdonságokra nem is utal, ugyanakkor az 1169/2011/EU rendelet 4. cikkéből fakadó kötelezettségeként az alábbi tájékoztatást adja a termék hatóanyagának egészségre gyakorolt hatásáról és annak tudományos hátteréről. Írásunkban törekszünk a legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján az összefüggéseket és a tudományos eredményeket bemutatni az eziránt fogékony és érdeklődő Olvasók megfelelő tájékoztatására. Ez eladásösztönző célt nem szolgál, a termék megvásárlására nem buzdít.