Erős immunrendszer, egészséges emésztés, extra energia és rugalmas bőr
A GAL készítménye természetes aminosavat, glicint tartalmaz, mely elsősorban az immunrendszer, az idegrendszer és az emésztőrendszer sejtjeinek energiaellátását biztosítja. Hozzájárul az izmok, ízületek és porcok erősségéhez, fiatalítja a bőrt, javítja az emésztést, szabályozza a vércukorszintet, fokozza a koncentráló képességet, és lassítja az öregedési folyamatokat.
A glicin az egyik legfontosabb aminosav
A glicin az enzimekben és a fehérjékben található aminosav, az emberi szervezetben szinte minden területen kifejti hatását. Fehérjéket termel, amelyek a szöveteket, a szerveket, az ízületeket és izmokat alkotja. Gyógyhatású az emésztőrendszerre, szabályozza a hormonokat, kontrollálja a vércukorszintet. Képes eltávolítani a toxikus anyagokat, kiváló természetes méregtelenítő. Az idegrendszerre is hat: növeli az energiaszintet, javítja a memóriát, oldja a szorongást, pihentető, nyugodt alvást biztosít.
A glicin nem esszenciális aminosav, vagyis a szervezet kis mennyiségben elő tudja állítani, de folyamatos pótlása rendkívüli betegségmegelőző és gyógyító hatású lehet.
A glicin hatása
Védi az ízületeket és a porcokat
A glicinnek fontos szerepe van a kollagén termelésében, ezzel az ízületek, az inak és az ínszalagok egészséges működésében. Javítja a károsodott szöveteket az ízületekben, rugalmasan tartja a porcokat, hogy bírják a megterhelést, az ellenállást. Csökkenti az ízületi fájdalom mértékét, és egyben növeli az ízületek mozgathatóságát.
Építi az izmokat
A glicin gátolja az értékes fehérjék lebomlását, ezzel építi az izmokat és elősegíti azok gyors regenerációját. Sportolóknak különösen ajánlott a pótlása, mert növeli az állóképességet, az erőszintet. Természetes úton szintetizálja a szteroid hormonokat, melyek a zsír és izomtömeg arányát szabályozzák. Idős korban hozzájárul az izomtömeg megőrzéséhez, megakadályozza a porcok kopását, elvesztését az ízületekben. Fokozza a fizikai teljesítményt, az energikusságot.
Helyreállítja az emésztést
Segít újraépíteni az emésztőrendszerszöveteit, hogy azok megfelelő védelmet nyújtsanak a baktériumok, vírusok és paraziták, valamint külső káros behatások ellen. Mérsékli az ételallergia és ételintolerancia tüneteit, a gyulladásos bélbetegségeknél és emésztési zavaroknál, például IBS, Crohn, reflux, vastagbélgyulladás, támogatja a bélflóra egyensúlyát, részt vesz a tápanyagok egészséges lebontásában.
Lassítja az öregedési folyamatokat
A glicinnek szerepe van az antioxidánsok termelésében is, melyek a sejtkárosodások helyreállításában és az öregedés különféle külső és belső következményei ellen dolgoznak. Pótlásával erősíthető az antioxidánsok hatása: csökken a DNS-károsodás, védelmet kap a szív és az érrendszer, a szem, a tüdő, a teljes idegrendszer, a rosszindulatú sejtek megjelenésének és elszaporodásának kockázata is mérséklődik.
Feszesíti a bőrt
A bőr jelentős mennyiségű kollagént tartalmaz, melynek szerves része a glicin. 20 éves kor felett a test kollagén-termelődése elkezd lecsökkenni, évente megközelítőleg 1%-kal, ami látható nyomokat hagy a bőrön. Csökken a bőr nedvesség- és tápanyagtartalma, kiszárad, elvékonyodik, egyre több ránc jelenik meg rajta, elsőként az arcon, a szemek körül. Változások tapasztalhatók a bőr színében is, először halvány rózsaszínes foltok jelennek meg, majd idővel ezek besötétednek. A glicin hozzájárul a kollagéntermelés növeléséhez és a kollagén megfelelő hasznosulásához is. Feszesíti a szöveteket, hidratál, lassítja a bőr öregedését.
Vércukorszint-szabályozó
A glicin jelentősen mérsékli a szénhidrátok vércukorszint-emelő hatását. Fokozza az inzulinérzékenységet, azonban az inzulinszintet nem emeli meg. Csökkenti az inzulinrezisztencia esetén gyakran előforduló magas vérzsírszintet is.
Javuló memória, pihentető alvás
Az idegrendszerre ható glicin szabályozza az impulzusokat, az idegek energiaellátását az egész szervezetben. Jótékony hatással van a mentális teljesítmény, az alvás, a memória, a hangulat és a viselkedés működésére. Megelőzheti és kezeli például a tanulási nehézségeket, az alvászavarokat, a bipoláris rendellenességeket, a depressziót, az epilepsziát, az agyvérzést is. Növeli az energiaszintet, csökkenti a fáradékonyságot, a szorongást, az idegességet, javítja a memóriát.
Természetes édesítő
A glicin édesítőszernek is kiváló! Nincs mellékíze, hőálló, a cukorral nagyjából megegyező édesítő hatása van. Fogyasztása nem okoz bélrendszeri problémákat. Hideg és meleg italokhoz, süteményekhez is felhasználható.
Glicin
A glicin a kollagén típusú fehérjékben legnagyobb mennyiségben előforduló aminosav. Más fehérjeforrásokban csak kis mennyiségben fordul elő. Manapság sokkal kevesebb kollagén típusú fehérjét fogyasztunk mint őseink, hiszen a körömpörkölt, csontlé, kocsonya, pacal és hasonló ételek nem túl divatosak már. Jelentősen eltolódott tehát a fehérjebevitelünkből származó aminosavak aránya. A glicinpótlás előnyös hatásai is ezt a sejtést erősítik.
Por formában, folyadékban oldva egyszerűen fogyasztható. A legideálisabb alvás előtt 1-2 dl folyadékban feloldva 1 púpozott teáskanálnyi mennyiséget lassan elkortyolgatni. Alacsony fehérjefogyasztás mellett étkezések után is fogyasztható belőle 1-1 mokkáskanálnyi mennyiség. Kellemes, édeskés ízű, akár sütemények készítéséhez is felhasználható!
Miért érdemes glicint szedni?
- növeli az izomtömeget
- megakadályozza az izmok leépülését
- javítja a mentális teljesítményt és a memóriát
- megelőzheti az agyvérzést
- csökkenti a magas vérnyomást
- megelőzi, illetve kezeli az alvásproblémákat
- oldja a stresszt és a szorongást
- helyreállítja az emésztést, mérsékli a bélgyulladás és reflux tüneteit
- feszesíti a bőrt, lassítja az öregedési folyamatokat
- erősíti az ízületeket, csökkenti az ízületi és reumatikus fájdalmat
- javítva a rugalmasságot és a mozgási képességet
- segíti a máj méregtelenítő munkáját
- szerepet játszik a vércukor stabilizálásában és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében
- csökkenti bizonyos típusú rákos betegségek kockázatát
- mérsékli az allergiás és autoimmun reakciókat
- növeli az energiaszintet, csökkenti a fáradékonyságot
- enyhítheti a szklerózis multiplex, a skizofrénia és az epilepszia tüneteit
Fogyasztási javaslat:
Elalvás előtt 1-2dl langyos folyadékban (pl vízben) oldjon föl 1 púpos teáskanálnyit és lassan kortyolgassa el vagy víz nélkül szopogassa el. Javasolt étkezések után is egy keveset (1csapott teáskanálnyit vagy 1 mokkáskanálnyit ) elfogyasztani, ha étkezésünkben nem voltak kollagén típusú fehérjék. Így az étkezés után fogyasztott glicin segíti a táplálkozással elfogyasztott aminosavak arányának kiegyensúlyozását. Kávéba vagy bármilyen folyadékba belekeverhető, süteményekbe is belesüthető. Kellemes, mellékízmentes édes íze van (azonban ha a port vesszük a szájunkba közvetlenül, akkor az már-már kellemetlenül édes).