Mindenképpen javasolt a D-vitamin tartalmú táplálékkiegészítők fogyasztása, főleg télen.
A legfontosabb vitamin, amiből rengeteg embernél hiány alakul ki. Jelentős mértékben kizárólag sósvízi zsíros halak (lazac, tonhal, makréla, tőkehal) fogyasztása révén, közvetlen napfény hatására juthatunk hozzá, ezért a híresen kevés halat fogyasztó Magyarországon szinte lehetetlen elég D-vitamint a szervezetbe juttatni – főleg a napfényszegény tavaszi-őszi-téli hónapokban. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának kutatásai kimutatták, hogy a magyar lakosság túlnyomó többsége D-vitamin-hiányban szenved, a gyerekek 93-100%-ában a D-vitaminszint nem éri el az egészséges szint 70%-át sem.
A Magyar Tudományos Akadémia szaklapjában megjelent összegző kutatás megállapításai szerint a D-vitamin:
– Segíti az immunrendszert a vírusok és baktériumok elleni harcban.
– Elengedhetetlen a megfelelő izomműködés szempontjából.
– Biztosítja az idegrendszer helyes működését.
– Szabályozza a gének munkáját, ezáltal a szervezet alapfunkcióit segíti.
– Részt vesz a testtömegszabályozásban, hiánya egyértelműen összefüggésbe hozható az elhízással.
– Autoimmun betegségeknél, pl. reumás megbetegedéseknél hiánya kockázati tényezőnek számít.
– Mell-, prosztata-, vastagbél-, nyelőcső-, bőr-, agy-tumorsejtek proliferációját gátolja, de több mint 20 féle rákos megbetegedés esetében is kockázati tényezőt jelent a hiánya.
Napi adagja 400NE-2000 NE (Nemzetközi egység, lásd a csomagoláson), ezt ne lépjük túl nagyon, mert a túladagolása bizonyítottan káros.
Adagolás:
felnőtteknek naponta 1 db kapszula fogysztása javasolt.
Adagolás: Naponta 1×4 csepp, étkezés közben.
Összetevők
D-vitamin: 100 mcg / 2000% C-vitamin: 10mg / 12,5% Testesítő anyag: glicerin, víz
Figyelmeztetés
Az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítők élelmiszerek, így a jelölésükre (címke feliratok, a címkén, csomagoláson található bármely jel, ábra stb.) és reklámozásukra az élelmiszereknél megfogalmazott általános előírásokat kell alkalmazni. Ennek megfelelően a termékek jelölése, megjelenítése és hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy az étrend-kiegészítő betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmas, vagy ilyen tulajdonsága van. Kérjük a gyártók leírásainak és reklámjainak olvasásakor ezt vegyék figyelembe!