Jellemzők
- A pantoténsav B5-vitaminként is ismert.
- Számos B-vitamin játszik szerepet az ingerületátvivő anyagok és az idegsejtek felépítésében.
- A B5-vitamin részt vesz a normál energiatermelő folyamatokban, hozzájárul a szteroidhormonok, a D-vitamin és egyes ingerületátvivő anyagok normál szintéziséhez és anyagcseréjéhez.
- Hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, a normál mentális teljesítményhez és részt vesz a normál energiatermelő folyamatokban.
- A B5-vitamin vízben oldódik, célszerű rendszeresen pótolni, akárcsak a többi B-vitamin.
- A pantoténsavnak már a neve is utal előfordulási helyére: a görög eredetű név jelentése: mindenütt előforduló, tehát igen sok élelmiszerben előfordul.
- Ezt a vitamint 1931-ben fedezték fel.
- A pantoténsav két formában létezik: pantetin és kalcium-d-pantotenát.
- Az utóbbit alkalmas a legtöbb célra.
- Ezekben az ételekben található B5-vitamin: hal, baromfi, teljes kiőrlésű lisztek, joghurt, hüvelyesek, tojássárgája, vese, máj, élesztők a brokkoli és a spirulina alga.
- Ugyan a pantoténsavnak számos hasznos tulajdonsága van, jellemzően B-komplex készítmények vagy jó minőségű multivitaminok összetevőjeként találkozhatunk vele.
Összetevők
- Szójababolaj, kalcium-d-pantotenát, zselatin, emulgeálószerek: glicerin, lecitin, fényező anyag: méhviasz, víz, színezék: vas-oxid.
Hatóanyag-táblázat
Hatóanyagok 1 gélkapszulában | NRV%* | |
B5-vitamin (kalcium-d-pantotenát) | 200 mg | 3333% |
*NRV%: referencia beviteli érték felnőttek számára.
Adagolás
- Napi ajánlott mennyiség: 1 kapszula étkezés közben.
Tárolás
- A doboz gyermekek elől gondosan elzárva, száraz, hűvös helyen, sugárzó hőtől és fénytől védve tartandó.
Figyelmeztetések
- A napi ajánlott mennyiséget ne lépje túl!
- A termék nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot.