A lenmag egy alapélelmiszer, ami superfood tulajdonságokkal rendelkezik: azaz egy kalóriára vetítve kimagasló tápanyagtartalommal bír. Már akár egy evőkanálnyi lenmag elfogyasztásával értékes vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz juttathatjuk a szervezetünket 37 kalória elfogyasztása árán. Fontos, hogy a lenmagot őrölve érdemes fogyasztani, mivel az egész magokat a szervezet nem képes megemészteni, és kinyerni belőle a tápanyagot.
ÖSSZETEVŐK: Lenmag
Gluténmentes üzemben csomagolva
100g TÁPANYAGTARTALMA | ||
Energia | 2,236kJ / 534kcal | |
Zsír | 42.2 g | |
– Telített zsírok | 3.7 g | |
Szénhidrát | 28.9 g | |
– Cukor | 1.5 g | |
Rost | 27.3 g | |
Fehérje | 18.3 g | |
Só | 0 g |
Miért érdemes lenmagot fogyasztani?
- Kiváló Omega 3 forrás ALA zsírsavak formájában. Az ALA esszenciális zsírsav, melyez a szervezetünk nem képes előállítani. Tanulmányok eredménye szerint a lenmagból nyert ALA fogyasztása csökkentheti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
- Kiváló élelmi rost forrás. Egy evőkanál lenmag 3 gramm rostot tartalmaz, ami a férfiak és a nők napi ajánlott bevitelének 8–12% -a. Sőt, a lenmag kétféle élelmi rostot tartalmaz: oldható (20–40%) és oldhatatlan (60–80%). Ez a rost duó kifejezetten előnyös a vastagbélben levő baktériumok számára, melyek feldolgozzák azt, ami növeli a széklet térfogatát és szabályosabb bélmozgást eredményez. Egyrészt az oldható rost növeli a bél tartalmának állandóságát, és lelassítja az emésztést. Kimutatták, hogy ez segíti a vércukorszint és az alacsony koleszterinszint szabályozását. Másrészt az oldhatatlan rost lehetővé teszi, hogy több víz kötődjön a széklethez, növeli annak tömegét, és lágyabb széklethez vezet. Ez hasznos a székrekedés megelőzésében, valamint azok számára, akik ingerlékeny bél szindrómában vagy divertikuláris betegségben szenvednek
- Segíthet a koleszterin szint csökkentésében. Egy vizsgálatban három hónapig naponta 3 evőkanál (30 gramm) lenmagot fogyasztottak olyan emberek, akiknek a normálisnál magasabb volt a koleszterin szintjük. Az összkoleszterint 17% -kal, a “rossz” LDL koleszterint pedig majdnem 20% -kal csökkentették (4). Postmenopauzális nők esetében a napi 30 gramm lenmag fogyasztása kb. 7% -kal, illetve 10% -kal csökkentette a teljes koleszterin és az LDL koleszterin szintjét.
- Csökkentheti a vérnyomást. Egy kanadai tanulmány szerint havonta 30 gramm lenmagot fogyasztottak hat hónapig, a szisztolés és a diasztolés vérnyomás 10 mmHg, illetve 7 mmHg értékkel csökkent (6).
- Segíthet egyensúlyban tartani a vércukor szintet. Több tanulmány kimutatta, hogy a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél, akik legalább egy hónapig 10–20 gramm lenmagot adtak a napi étrendjükhöz, a vércukorszint 8–20% -kal csökkent.
- Segíthet kordában tartani az éhségérzetet és elérni az ideális testsúlyt. Egy tanulmány megállapította, hogy 2,5 gramm őrölt lenrost-kivonat hozzáadása egy italhoz csökkenti az éhségérzetet és az általános étvágyat (9). A csökkent éhség érzet valószínűleg a lenmag oldható rosttartalmának tudható be. Lassítja az emésztést a gyomorban, és egy sor olyan hormont aktivizál, amelyek kontrollálják az étvágyat és teltség érzetet biztosítanak.
Mennyi lenmagot érdemes fogyasztani?
1-2 evőkanál az ajánlott napi mennyiség. 5 evőkanálnál ne fogyassz többet naponta.